Vorbim mai mereu despre ce trebuie să facem pentru a avea o prezentare publică de succes, sau cum să vorbim pentru a rămâne pe retina publicului, însă mai rar sunt analizate acele greșeli pe care le comitem sau care rămân în umbră după lăsăm microfonul la o parte.

Unele dintre cele mai frecvente greșeli de vorbire publică sunt greu de depistat și multe sunt dificil de depășit, noi însă, echipa Dicție cu Vera Nastasiu, am identificat câteva dintre cele mai comune și mai întâlnite greșeli pe care le comit oratorii. Vă propunem să trageți o privire peste ele și să vedeți dacă vă regăsiți sau ba.

 

  1. Vorbiți prea încet. Murmurând și vorbind sub respirația unuia, riscați să nu vă fie înțeles mesajul și să plictisiți publicul.
  2. Cuvintele/interjecțiile precum „ummm”, “ihmmm”, „hmmm”. Cu cât aceste cuvinte de umplutură cresc, cu atât este mai mare bâlbâiala și lipsa fluxului și cu atât mai puțin publicul va fi captivat de mesaj.
  3. Mișcări în plus. Gestionarea cu mâinile în exces, plimbatul pe scenă exagerat, mișcatul din pantofi, aranjarea părului, fixarea ceasului de pe mâină, toate aceste lucruri sunt vizibile dublu decât credeți voi.
  4. Lipsa expresiilor faciale. Să privești podeaua și să stai nemișcat pe scenă poate face ca un vorbitor public să fie mai puțin eficient. Nu toată lumea are o față expresivă, dar ceea ce spune un vorbitor trebuie să se potrivească cu ceea ce este pe fața lor și invers, pentru a avea un impact real.
  5. Energie slabă. Un stil de vorbire energic – cu ton, viteză și volum corect – este un instrument excelent pentru convingerea publicului. Dacă tu nu vei ști să oferi energie în discursul tău, atunci publicul tău cu atât mai mult nu va avea energie pentru a recepta mesajul tău.
  6. Citirea în exces de pe notițe. Atunci când te bazezi prea prea mult pe notițele de pe care te-ai pregătit acasă, ai șansa să pari un vorbitor nepregătit și neinformat. Nimeni nu are nevoie să cunoască cât de bine poți citi tu de pe foile tale. O pot face și ei.