Cuvintele utilizate în comunicare pot avea semnificaţii mai mult sau mai puţin abstracte. În procesul de comunicare este important ca interlocutorii să-şi regleze nivelul de abstractizare al cuvintelor utilizate, pentru a evita situaţiile de neînţelegere. Cu cât limbajul utilizat este mai abstract, cu atât semnificaţiile pe care le atribuie interlocutorii cuvintelor sunt mai diferite, cu cât el este mai concret, cu atât posibilitatea de a se referi la lucruri diferite se reduce.

În comunicarea orală mai ales, semnificaţia ideilor exprimate este completată de contextul în care au fost spuse. Unele propoziţii au fost înţelese numai dacă interlocutorii iau în consideraţie toate elementele de context care le acompaniază. Mai jos vă propunem să vedeți ce rol au câteva dintre mijloacele de comunicare verbală într-un discurs public.

  1. Intonația joacă un rol important în procesul de comunicare și vă ajută să vă arătați poziția cu privire la situația actuală. Pentru o conversație mai confortabilă, ar trebui să fie netedă și calmă. În acest caz, toate informațiile sunt mai ușor înțelese și percepute de ascultător.
  2. Calitatea vocii este un alt aspect important. Bineînțeles, fiecare are propriul timbru și voce. Dar pregătirea și capacitatea sa de a-l poseda joacă pentru beneficiu. La urma urmei, destul de des există oameni cu voci foarte voce sau tunete din natură. Acest lucru provoacă inconveniente în conversații, deoarece alții trebuie să asculte sau să simtă disconfort din cauza zgomotului. Personalitățile neconfirmate vorbesc cel mai adesea aproape într-o șoaptă, repede și înghițind sfârșitul. Ambițioase și orientate spre obiective – pronunță fraze în mod clar, tare și clar.
  3. Rata de vorbire este un alt instrument care poate spune multe despre sentimentele unei persoane într-o anumită situație. Tipul de temperament joacă, de asemenea, un rol semnificativ. Melancolice și flegmatice, spre deosebire de oamenii sanguini și colerici, vorbesc încet.
  4. Stresul logic și fraza permite fiecărei persoane să evidențieze cele mai importante detalii din povestea sa. Percepția noastră asupra informațiilor audiate depinde de stresul corect în cuvinte.