Viteza de vorbire are un impact semnificativ asupra modului în care publicul te percepe pe tine și mesajul tău. În general, o vitezăa mai lentă este mai ușor de înțeles pentru public. Dacă incluzi și pauze, acorzi publicului timp
pentru a absorbi mesajele prezentării tale. Indiferent care este viteza medie de vorbire pe parcursul prezentării, ar trebui să o variezi. Schimbarea aceasta îi dă o notă de intensitate discursului, făcându-l mai interesant pentru public, și în același timp îi adaugă emoție conținutului. Fără variații de ritm, ești în pericolul să devii plictisitor pentru audiență.

 În acest articol îți sugerămează 5 exerciții pentru a dezvolta o viteză de vorbire corectă.

1. Citește povești pentru copii
Citește o poveste pentru copii în tăcere de mai multe ori pentru a te familiariza cu conținutul. Recitește-o și încearcă să observi ce pasaje ar trebui povestite mai repede și care ar trebui să fie mai lente. Apoi, citește-o cu voce tare și ascultă cu atenție modul în care viteza modifică interpretarea. Repetăa exercițiul modificându-ți viteza pe anumite pasaje, observând diferențele.

Înregistreză-te dacă este posibil făcând aceste exerciții. Înregistrarea elimină presupunerea, deoarece poți auzi exact ceea ce ai făcut, mai degrabă decât ceea ce
ți-ai imaginat că ai făcut.

2. Citește rapoarte

Alege un raport încărcat cu informații dintr-un ziar sau revistă. Parcurge-l în tăcere pentru a te familiariza cu fluxul de material și apoi citește-l cu voce tare. Notează-ți pasajele care necesită o lectură lentă și care pot fi citite într-un ritm mai rapid. Citește din nou cu voce tare până când simți că ai un amestec de viteze corect. Ca exercițiu de extindere, citește raportul ca și cum ai citi pentru un public care nu știa nimic despre subiect. Reține ce modificări ai făcut și de ce.

3. Experimentează cu unul dintre propriile discursuri

Înregistreză și cronometrează un discurs propriu în ritmul tău de vorbire. Reține tempoul scăzut. Acum rostește-l din nou pe un ton mai rapid. Reține noile modificări.

4. Ascultă vorbitorii publici care îți plac

Ascultă comunicatorii pe care îi admiri. Ar putea fi prezentatori radio, vorbitori motivaționali sau oameni de succes, care obișnuiesc să vorbească în public. Reține vitezele de vorbire pe care le folosesc pe parcursul prezentării lor și eficacitatea acestora. Apoi, încearcă să le introduci în discursurile tale.

5. Exersează cu materialul pe care îl cunoști

Citește sau recitește o parte dintr-un text pe care îl cunoști bine, rapid sau încet. Dacă te poți înregistra, fă acest lucru. Dacă nu, ascultă și notează efectul pe care îl are asupra ta. Dacă te-ai înregistrat, redă-l. Întrebă-te unde a fost eficientă viteza? Unde a fost prea lent sau prea repede? Marchează acele propoziții pe scenariul tău. Citește din nou încorporând modificările făcute.

Pe lângă viteza de vorbire, este la fel de important să articuleazi clar cuvintele și să folosești un limbaj ușor de înțeles.
Cu drag, echipa Dicție.md