Oferă-i mai multe ocazii și posibilități decât interziceri și piedici

Nu vă mai inhibați copilul interzicându-i să facă lucrurile pe care și le dorește. Este o normașitate ca el să vrea să descopere lumea, lucrurile din jur, să le atingă, să pună mâna pe ele și să le strice. Doar așa vor cunoaște cum funcționează și cum nu funcționează. Rețineți că fiecare lucru din aceasta viață se învață la timpul lui. Mai târziu poate fi niciodată.

Negațiile pot fi exprimate și altfel, ca de exemplu:

“Nu ieși afară, este frig” – “Rămâi în interior te rog. E prea frig ca să te joci afară.”

„Nu-l lovI pe fratele tău” – „Joacă-te ușor cu fratele tău”.

„Nu colorați pe covor” – „Vă rugăm să colorați pe masă”.

Vorbeste cu copilul tău, nu la copilul tău

În loc să oferiți doar instrucțiuni, angajați-vă copilul într-o conversație pe două fețe. Aceasta înseamnă atât vorbirea, cât și ascultarea a ceea ce copilul tău are de spus. Acest lucru poate fi dificil atunci când copilul dvs. are un vocabular sau interese limitate, dar este important să practicați acest lucru dacă doriți o relație sănătoasă acum și în viitor. Rețineți că atunci când vorbim „la” un copil, dăm de înțeles că gândurile și sentimentele lor nu sunt importante sau interesante.

Folosiți pronumele „eu” pentru a comunica

Părinții le vorbesc adesea copiilor cu afirmații „tu”: „Ești atât de dezordonat”, „Ești un dăunător” sau „Ești o prostie”.

Folosirea pronumelui „eu” ne poate ajuta să comunicăm mai clar modul în care comportamentul copilului nostru ne afectează. De asemenea, îi oferă copilului tău o idee despre ceea ce se așteaptă de la el și îi pune o responsabilitate mai mare asupra schimbării.

Iată câteva exemple: „Ești un dăunător” devine „nu îmi place să joc pentru că sunt obosit”. „Dormitorul tău este o dizgrație” devine „Am nevoie de tine să îți ridici lucrurile”. “Nu aveți sens” devine “nu înțeleg. Puteți să-l explicați din nou?”

Folosiți cuvinte amabile și drăguțe

Copiilor și nu doar, le plac cuvintele frumoase și mai ales adresările amabile. Cuvintele amabile creează o relație bună și o mai bună comunicare cu copilul tău. Copiii cărora li se vorbește cu apreciere și respect au, de asemenea, o valoare mai bună în sine, ceea ce le permite să se dezvolte mai bine.

Iată câteva exemple de cuvinte amabile: “Mulțumesc că m-ai ajutat să pregătim cina.” – Ai făcut o treabă bună să-ți faci ordine în camera de joacă. “Asta mă face să mă simt bine.” “Îmi place să te văd jucându-te frumos cu sora ta.” “Te iubesc.”