Încrederea în sine te ajută să dai naștere visurilor tale și să le transformi în realitate. Haideți să vedem care sunt cei șase stâlpi ai încrederii în sine, în opinia celui mia mare psiholog al secolului și unul dintre cei mai remarcabili autori motivaționali, Nathaniel Braden.

Trăiește conștient – Nu te uita prea mult în trecut, nici prea mult în viitor, ci trăiește în prezent. Învață să te bucuri de frumusețea lui “acum”.Fii receptive la ceea ce se află în jurul tău și fii prezent la propia viață, la propriile acțiuni, la propiul comportamnet.

Autoacceptarea– Autoacceptarea înseamnă împăcarea cu sine și acceptarea a tot ceea ce există în noi, inclusiv a acelor aspecte negative pe care, inconștient sau nu, încercăm să le ascundem uneori. Nu te nega, nu te renege și nici nu te ascunde.Nici în fața ta , nici în fața celorlalți. Nu te alunga. Dă-ți șansă să simți ceea ce simți.

Autoresponsabilitatea– Pentru a atinge încrederea în sine deplină trebuie să știi care iți sunt responsabilitățile. Trebuie să le accepți și să le faci față cu fruntea sus, nu cu capul plecat. Trebuie să răspundem provocărilor vieții că indivizi, nu ca victime.

Autoafirmarea– Autoafirmarea înseamnă în primul rând sinceritatea față de tine. Dacă ești sincer și corect față de ceilalți, nu fi nesincer și incorrect față de tine. Nu-ți falsifica propria realitate a ceea ce ești și aceea ce valorezi doar pentru că nu ți-ai dorit să te confrunți cu dezaprobarea.

Trăiește cu scop– Nu ezita să fii sincer și față de dorințele și obiectivele tale.Pentru a crește stima de sine și a avea o încredere pozitivă în tine, rămâi fidel obiectivelor tale, nu obiectivelor altcuiva. Încearcă să-ți trăiești viață dandu-i scop, iar dacă nu l-ai găsit încă, apuca-te să-l identifici.

Integritatea personală– Acest din urma stâlp, este de părere Nathaniel Branden, este cel care sustine  și leagă lalolalta toți ceilalți stâlpi, înglobând valorile, acțiunile și țelurile și convingerile tale. Dacă îi tratezi pe ceilalți cu corectitudine, de ce nu te-ai trata si pe tine cu aceeași măsură? Dacă există o egalitate între ceea ce ești, ceea ce faci și ceea ce știi, atunci ai făcut un pas mare înspre câștigarea încrederii în sine.Trebuie să trăiești în funcție de ceea ce ești.