Așa cum știți. în multe culturi, a privi pe cineva în ochi înseamnă a-i arăta că-l preţuieşti. În plus, este şi o dovadă că vorbeşti cu convingere

OCHII sunt oglinda sufletului. Ei pot trăda surpriză sau teamă, compasiune sau iubire, îndoială sau durere.

Alţii poate că îşi fac o idee despre noi şi despre ceea ce spunem în funcţie de direcţia în care privim. În multe culturi, oamenii tind să aibă încredere doar în cei care-i privesc cu prietenie. În schimb, se îndoiesc de sinceritatea sau de competenţa cuiva care, în loc să se uite în ochii lor când vorbeşte, se uită în jos sau la vreun obiect. În alte culturi, o privire insistentă dezvăluie o atitudine nepoliticoasă, agresivă sau provocatoare, mai ales dacă ne adresăm unei persoane de sex opus, unui şef sau unei persoane proeminente. În unele zone, un tânăr care se uită direct în ochii unei persoane mai în vârstă este considerat lipsit de cuviinţă.

Totuşi, privindu-ţi în ochi interlocutorul — dacă nu constituie o jignire — când spui ceva important, dai greutate cuvintelor tale.

Când vorbești în fața unui public fii prietenos şi amabil atunci când îi abordezi pe oameni. Când e cazul, pune întrebări incitante pentru a începe o conversaţie pe baza unui subiect de interes comun. Străduieşte-te să stabileşti un contact vizual sau cel puţin să priveşti persoana într-un mod respectuos şi amabil.

Chiar dacă, la început, din cauza timidităţii, îţi va fi greu să realizezi un contact vizual cu cel căruia i te adresezi, nu renunţa. Cu efort, vei reuşi să-ţi priveşti interlocutorul în ochi şi să comunici cu mai multă uşurinţă.

Priveşte publicul în timpul expunerii. Nu te uita la tot auditoriul odată, ci încearcă să priveşti persoanele ce-l compun. În aproape toate culturile, oratorilor li se cere să menţină un oarecare contact vizual cu publicul.

A te uita la auditoriu nu înseamnă doar a-ţi mişca ritmic privirea dintr-o parte a sălii într-alta. Uită-te cu respect la cineva şi, dacă ţi se pare potrivit, adresează-i un enunţ complet. Priveşte apoi spre altcineva şi spune-i şi acestuia o idee. Nu te uita la cineva atât de insistent încât să-l faci să se simtă stânjenit şi nu-ţi aţinti privirea doar asupra câtorva persoane din public. Uită-te pe rând la toţi cei din auditoriu, iar când i te adresezi unei persoane, vorbeşte-i efectiv şi observă-i reacţia înainte de a privi către altcineva.

SUGESTII

  • Fii natural şi prietenos, arată-le un interes sincer celor cărora le vorbeşti.
  • Când citeşti, ţine materialul în mână, depărtând bărbia de piept, astfel încât să trebuiască să mişti doar ochii, nu şi capul.

EXERCIŢIU: În conversaţiile zilnice pe care le ai cu familia şi cu prietenii, străduieşte-te să-i priveşti cât mai mult în ochi, dar ține cont de sugestiile făcute mai sus.

Spor la discursuri publice!