• Ai obiceiul de a te exprima cu tot felul de interjecţii, precum „ăăă . . .“? Stai liniștit nu esti singur. Alţii îşi încep ideile cu un „atunci“ sau un „ştii“ ori îşi încheie frazele cu „deci“ sau „înţelegi“.
  • Poate că nici nu-ţi dai seama că ai căpătat un astfel de tic și nu îl sesisezi la prima vedere. Pentru a te verifica, roagă pe cineva să te asculte, să te înregistreze pe un dispozitiv şi să te atenţioneze ori de câte ori sesizează astfel de greşeli. Probabil că vei rămâne surprins de rezultat!
  • Alţii se repetă: încep să spună sau să citească ceva şi, la un moment dat, se opresc şi reiau o parte din ideea pe care tocmai au enunţat-o.
  • Mai există şi o a treia categorie: persoane care vorbesc destul de repede, dar care, la jumătatea frazei, se opresc şi sar la altă idee. Deşi au o vorbire fluentă, întreruperea bruscă a şirului de idei afectează cursivitatea.

Sugestii:

Trebuie să faci eforturi să-ți îmbăgățești vocabularul. 

  • Făcându-ţi obiceiul de a citi cu voce tare, vei reuşi să progresezi.
  • Reţine cuvintele dificile şi repetă-le de mai multe ori cu voce tare.

 Încearcă să înţelegi exact înlănţuirea logică a ideilor.

Citeşte apoi cu voce tare.

Citeşte de mai multe ori un paragraf până când vei reuşi să nu te mai poticneşti şi să nu mai faci pauze greşite. Poţi trece după aceea la următorul paragraf.

Intensifică apoi ritmul.

După ce vei ajunge să înţelegi legăturile dintre diversele părţi de vorbire ale unei fraze, vei putea să cuprinzi cu privirea mai multe cuvinte deodată şi să anticipezi ceea ce urmează. Citirea ta va deveni astfel mult mai eficientă.

Pentru a te exprima cursiv, trebuie să gândeşti înainte de a vorbi. Înainte de a începe să vorbeşti, stabileşte ce idei vrei să transmiţi şi ordinea în care doreşti să le exprimi. Nu te grăbi. Străduieşte-te să-ţi duci ideea până la capăt fără să te opreşti la mijlocul ei şi să începi alta. Îţi va fi mult mai uşor dacă vei folosi propoziţii scurte, simple.

Cuvintele ar trebui să vină de la sine când ştii exact ce vrei să spui. De regulă, nu este necesar să-ţi alegi cuvintele. De îndată ce vei începe să te gândeşti la cuvinte şi nu la idei, vorbirea ta va deveni şovăitoare. Prin exerciţiu, vei reuşi să te exprimi cu mai multă cursivitate — calitate indispensabilă unei citiri expresive şi unei vorbiri elocvente.