Dumitru Focșa: La orele de dicție, Vera cu energia ei ne ridica mereu în picioare

Dumitru Focşa:  Îmi câştig banul vorbind, or de asta depinde viaţa şi existenţa mea.”

Unul dintre beneficiarii Campaniei „Dicţie cu Suflet”, marca dicţie.md cu Vera Nastasiu,  este şi Dumitru Focşa. Tânărul în vârstă de 32 de ani, originar din localitatea Ocniţa, consultant de vânzări şi multiplu campion al Moldovei la tenis de câmp. De mai bine de 10 ani, Dumitru este stabilit cu traiul la Chişinău, aici unde posibilităţile sale de dezvoltare şi integrare în societate sunt mult mai mari. Fiind într-un scaun cu rotile şi având mobilitatea redusă, Dumitru este bărbatul care nu a cedat nici pentru o clipă. Ba dimpotrivă, bărbatul şi-a propus să lucreze şi să se dezvolte multilateral pentru a putea obţine cât mai multe în viaţă. Astfel, Dumitru  fost instruit gratuit și s-a înscris la cursurile de dicţie cu Vera Nastasiu.  

 • Fără 2 minute comunicator cu acte în regulă. Dumitru, spune-mi de ce ţi-ai dorit să urmezi aceste cursuri de dicţie şi cum crezi că te vor ajuta ele în viitorul apropiat? 
 • Mi-am dorit nespus de mult să-mi dezvolt capacitatea de a comunica şi să-mi pot formula corect gândurile. Am nevoie de asta, mai ales că activez în domeniul vânzărilor, acolo unde comunicarea eficientă este cheia succesului.
 • Tocmai ai încheiat cursul. Cum au fost cele 5 săptămâni pline de dicţie şi discurs public?
 • La început mi-a fost un pic greu, dar asta era şi partea bună. Pentru că doar atunci când îţi este greu, înţelegi că ceva se schimbă la tine. Datorită acestor cursuri am ieşit din zona de confort. Mi-a plăcut enorm de mult. Am învăţat ce înseamnă cu adevărat un discurs public bun, am învăţat cum pot să mă transform dintr-un simplu vorbitor într-un comunicator. Bineînţeles că mai am mult de lucru pe partea de discurs public. După o zi grea de muncă veneam şi spuneam că azi nu mai ajung la cursuri, că sunt prea obosit. Veneam la orele de dicţie şi Vera cu energia ei, ne ridica pe toţi în picioare. Mă duceam acasă cu bateriile încărcate. Niciodată nu am absentat de la cursurile sale. Au fost vreo două tentative în care i-am spus Verei că stau cel mult  o oră, dar într-un final stăteam până sfârşit, fără să-mi dau seama cât de repede se strecura timpul la orele ei.
 • Cât de importantă este comunicarea pentru tine? 
 • Pentru mine este destul de importantă, dat fiind faptul că eu nu pot activa şi lucra fizic. Îmi câştig banul vorbind, or de asta depinde viaţa şi existenţa mea.
 • Ce ţi-a plăcut cel mai mult din tot programul şi cât de util a fost acest curs pentru tine? 
 •  Absolut totul mi s-a părut interesant. Am învăţat cum să obţin contact cu oamenii. Vera ne-a învăţat. Am învăţat multe cuvinte noi, frământări de limbă pe care le recomand tuturor. Ajută cu adevărat în antrenarea vorbirii corecte. Mi-au plăcut în mod special discursurile şi tot ce am învăţat referitor despre ele. Mă gândesc pe viitor să devin un comunicator.
 • Destul de îndrăzneţ. Ce subiecte ai aborda în comunicările tale? 
 •  Mulţumesc. Probabil aş aborda subiecte motivaţionale prin care să pot încuraja oamenii. Chiar şi pe cei cu dizabilităţi.
 • Multiplu campion al Moldovei la tenis de câmp. Cum ai reuşit să obţii această performanţă?
 • Am practicat foarte multe sporturi, dar o pasiune aparte am dezvoltat-o pentru tenisul de câmp. Aproape 6 ani m-am dedicat acestui sport şi continui să o fac. Am avut foarte multe concursuri naţionale cât şi internaţionale şi pot spune cu certitudine că sportul mi-a oferit o doză mare de încredere în sine.
 • Motto-ul după care îţi urmezi visurile?
 • „Nu există nu pot, nu vreau, nu ştiu.”

 

2018-12-19T08:12:18+00:00decembrie 19th, 2018|

Comenteaza

error: Conținutul nu poate fi Copiat!