Cu siguranță ai fost și tu la cel puțin o prezentare unde ai început să te plictisești din primele secunde. Fie că nu te-a captivat subiectul sau cel care transmitea mesajul nu o făcea într-un mod atractiv, tu ți-ai pierdut interesul repede. Tocmai pentru a nu te afla și tu în poziția acelei persoane, ți-am pregătit mai jos câteva modalități de a începe discursul într-un mod original, memorabil și interesant.

Nu uita că atunci când vorbim în public suntem în concurență cu Facebook, filmulețe amuzante sau motivaționale, poze spectaculoase, e-mail, mesaje, chat instant… și multe alte minunății, la care publicul are acces în orice moment, datorită telefonului din buzunar!

Ai mai jos 13 introduceri care să captiveze din primele momente atenția audienței, să îi implice, să-i facă să gândească sau să râdă.

Atenție: multe din introducerile de mai jos se potrivesc mai mult într-un mediu informal, deoarece sunt deosebite de cele clasice. Totuși, dacă tu ești comod cu ele, dacă te relaxezi și ai încredere în tine, vei putea să le folosești cu succes chiar și în unele situații formale.
 
1. Întrebare care aparent nu are nicio legătură cu discursul

Este foarte bine să începi cu o întrebare care să introducă tema prezentării tale. Dar cum ar fi să începi cu o întrebare care pare că nu se potrivește deloc cu ceea ce urmează? Încearcă să o faci, dar să nu uiți să revii la subiectul principal.
 
2. Complimentează publicul într-un mod neașteptat

E o idee bună să începi adresând publicului o apreciere. Bineînțeles că acest lucru trebuie să fie sincer, altfel oamenii vor crede că îi „perii” pentru că vrei ceva de la ei.
O introducere „altfel” ar fi să găsești un lucru pentru care ei nu s-ar fi gândit că pot fi apreciați.
Spre exemplu, ai putea să începi în acest mod:
„V-ați gândit vreodată cât de mult îi ajutați pe ceilalți? Prin simplul fapt că le oferiți un zâmbet, prin cuvintele voastre spuse la momentul potrivit sau pur și simplu prin starea voastră de spirit atunci când sunteți veseli.”
 
3. Creează mister vorbind despre „acel ceva” care este foarte important

Gândește-te cum poți folosi o introducere, în care să creezi suspans vorbind despre un lucru fascinant pe care îl vei dezvălui pe parcursul prezentării.
 
4. Spune ceva neinteligibil

Am asistat la un discurs total neconvențional, la care participantul a început cu următoarele cuvinte: „Ați cumpărat cartea despre…?”, iar aici speakerul a spus ceva cu jumătate de gură. Confuzi, aproape toți l-am întrebat în cor: „Cum? Ce carte?”

El a răspuns: „Bănuiam că nu ați cumpărat-o”. Uimirea noastră a fost enormă, am început să râdem și am știut că ne-am îmbarcat într-o călătorie cu totul altfel.

Secretul e să spui intenționat ceva de neînțeles, apoi să vii cu o replică pe măsură, care să transmită că ai stâlcit cuvintele tocmai pentru că așa ai plănuit. Este o introducere total originală, pentru care ai nevoie de curaj, umor și un mediu unde poți să-ți permiți asemenea artificii.

5. Introducere nonverbală

Cei mai mulți oameni au impresia că la începutul unui discurs trebuie să se prezinte, să spună ce funcție sau rol au, pe cine reprezintă și despre ce vor vorbi. Este foarte bine să faci aceste lucruri, mai ales în anumite situații, unde protocolul evenimentului cere un început clasic, dar dacă vrei să ieși din tipare și cadrul este de așa natură încât să te lase să experimentezi, începe fără să spui nimic.
Probabil te întrebi: „Cum adică… să tac din gură? Dar ce voi face în acele momente și ce vor crede cei din public?”

Stai cât mai drept, cu greutatea repartizată în mod egal pe ambele picioare, uită-te în ochii lor și afișează un zâmbet jucăuș.

Ai nevoie de mult curaj pentru această introducere! Te vei simți presat să spui ceva, dar rezistă măcar câteva secunde. Vei crea o tensiune deosebită în sală și mai ales curiozitate!

Secretul stă în stăpânirea gesturilor și mișcărilor nervoase. Atunci când vei spune în cele din urmă ceva, cuvintele tale vor avea mult mai multă greutate.

6. Afirmație ciudată, scurtă, care poate pune pe gânduri publicul

„Voci. Am mii de voci în capul meu.”
Acest lucru a fost rostit în introducerea unui discurs – tu ce ai fi crezut dacă erai în public, la ce se referea?
Speakerul a continuat spunând: „Majoritatea avem aceste voci, de fapt este un zgomot permanent în capul nostru”. Apoi a lăsat publicul 5 secunde pentru a-și asculta „vocile” dinăuntru.

Ce afirmație ciudată poți folosi pentru a începe discursul tău? Asigură-te că faci o pauză după ce o spui, pentru ca publicul să se întrebe despre ce este vorba și să ghicească ce va urma.

7. Începe o povestire palpitantă pe care o lași „în aer” până la final

Curiozitatea umană este imensă. Utilizează acest lucru într-un mod amuzant și vei avea publicul în palmă.

Începe cu o poveste, du-o până la punctul culminant, apoi treci la alte idei pe care vrei să le demonstrezi. În final, când vor auzi cum s-a încheiat povestea, cei din public vor pune totul cap la cap și vor avea o satisfacție greu de descris.

Am asistat la un discurs în care vorbitorul a făcut mai mult decât atât: a început șapte povestiri pe care le-a oprit exact înainte de deznodământ. A făcut asta pentru a demonstra că dacă ne gândim intrigați la multe lucruri în același timp, vom putea fi convinși mai ușor.

8. Intră abrupt în subiect – introducerea „ex abrupto”

„Până când, Catilina, vei abuza de răbdarea noastră?”

Așa începea marele orator Cicero prima cuvântare contra lui Lucius Sergius Catilina, senatorul roman cunoscut pentru conspirațiile împotriva republicii.

Poți intra direct în subiect pentru un efect dramatic – fără să spui nimic altceva înainte. Nu e un început recomandat în orice situație, pentru că implică omiterea salutului sau a momentului în care te introduci. Ai nevoie de multă stăpânire de sine pentru această introducere, deoarece de cele mai multe ori simțim nevoia să spunem ceva înainte să vorbim despre temă. De aceea, o recomand doar dacă ești complet convins(ă) că va funcționa și dacă tu crezi că vei fi comod(ă) cu eventualele momente ciudate sau tensionate rezultate din această abordare.

9. Fă-i să viseze de la bun început – „Ce ar fi dacă..”

Pentru a avea un impact cât mai mare, această introducere are nevoie de ajutorul mai multor stimuli.

Spre exemplu: pune o melodie în surdină, dacă ai boxe în sală. Alege una de relaxare, cu sunete din natură: valurile mării, ciripit de păsări sau instrumente care să imită zgomotul pe care îl face vântul atunci când se joacă printre frunzele copacilor.

Proiectează o imagine cu un peisaj mirific – o plajă exotică pustie, o vedere din munți sau chiar mai bine: un munte lângă mare (e foarte posibil ca mulți oameni din public să prefere vacanțe la mare, iar alții la munte).

Primele tale cuvinte pot fi: „Cum ar fi dacă ați fi acum în vacanța voastră de vis, v-ați relaxa și ați uita de tot și toate?”

În final, ține minte că orice lucru pe care îl faci sau îl spui altfel la începutul unei prezentări te va diferenția și îți va da un avantaj față de ceilalți vorbitori.

Dacă vrei să înveți mai multe despre vorbitul în public și să afli trucuri de la cea mai bună antrenoare de dicție și discurs public din Republica Moldova, Vera Nastasiu, vino la curs!
Telefon: +373 67 449 944 (Viber/WhatsApp)

Sursa: http://www.dragosstoian.ro/13-introduceri-altfel-pentru-discursuri-cu-impact-garantat/