Mama unei fetițe de 11 ani, fondatoarea Dicție.md, femeia de succes care instruiește cele mai remarcabile personalități din țară noastră și îi învață să vorbească în public, Vera Nastasiu, a explorat în decurs de șapte ani toate laturile comunicării, a devenit cea mai bună specialistă din țară în acest domeniu și a reușit să se facă remarcată în România și nu doar. În interviul marca Perfecte.md, Vera Nastasiu a vorbit despre care era visul ei de mică, pasiunile fiicei sale și modul în care îi cucerește pe oameni. 

Ești cunoscută în Republica Moldova drept cea mai bună antrenoare de dicție și discurs public din țară. Dacă nu ai fi practicat jurnalism și artă comunicării, ce profesie ai fi îmbrățișat?

„M-aș fi făcut profesoară de limba și literatură română și aș fi muncit la catedră. De fapt, am practicat meserie o scurtă perioada. Acum, după toată această experiență, cred că meseria de profesoară este una dintre cele mai nobile din lume. Datorită profesorilor suntem inventatori, ingineri, medici, polițiști.”

Ce pasiune ascunsă are Vera Nastasiu, despre care nu știe toată lumea?
„Îmi place să ajut oamenii, fără să vorbesc pe rețelele de socializare despre această. Îmi place să fac această necondiționat și să văd fericirea din ochii oamenilor. Mă pot opri pe stradă, să scot toți banii din portmoneu și să-i ofer cuiva, fără să îi spun nimic despre mine. Așa s-a întâmplat și acum o săptămâna în curtea blocului unde locuiesc din Chișinău. Un domn trecut de 65 de ani, care avea niște haine îngrijite și caută ceva în coșul cu gunoi, a început să plângă când a văzut că își poate cumpără niște produse cu bani. Ajut de mai mulți ani, în liniște.”

Ce îți doreai să devii când erai mică?


„O persoană cunoscută. Nu știam cum arată, ce trebuie să facă, dar iubeam să fiu în față oamenilor. Mă deranja dacă cineva eclipsa prezența mea. Și mă ambiționa această sfidare, să fac mai mult, mai bine dată viitoare și să iau față celor dinaintea mea. Am crescut cu gândul că voi ajunge departe. Dar nu bănuiam că acest departe, mă va costă atâtea nopți nedormite, frică, îndoială, renunțare. Că într-un final să fiu acolo unde mi-am dorit dintotdeauna, în față oamenilor.”

Crezi că fiica ta îți va calcă pe urme sau se va regăsi într-o altă meserie?
„E devreme să spun că va alege calea mea. Nu este una ușoară, dacă această i se pare cuiva. Gloria are pasiunile ei, caracteristice unui copil de 11 ani: actorie, dans, muzică, pictură, astronomie, dar este un copil talentat în comunicare. Sper să aleagă exact ce simte. Părinții mei așa au procedat cu mine și eu o să-i ofer libertatea de a fi acolo unde simte inima ei. Ce poate face cel mai bine un părinte pentru copil? Este să-l iubească și să-i ofere aripi să zboare!”

Care sunt cele 3 calități ce te-au ajutat să ajungi unde ești astăzi?
„Disciplină, autenticitatea și muncă zilnică. Sunt 90% din timpul meu în acest proiect – Dicție.md. Această este cheia succesului.”

Ce sfaturi i-ar da Vera Nastasiu de acum, Verei care era la început de drum?
„Să pună mâna pe carte, să învețe limba engleză și să își vadă de drum, indiferent de ce spune zgomotul mulțimii.”

În schimbul la ce ai putea renunța la activitatea pe care o ai în prezent?

„Mi s-a mai pus această întrebare. Eu am ajuns la un nivel de stabilitate emoțională și financiară, încât aș putea renunța astăzi la muncă mea și să trăiesc fericită, oriunde vreau eu, dar am înțeles că nu despre această este vorba. Misiunea mea este de aduce fericire oamenilor prin modul în care vorbesc. Așa că, proiectul meu nu este despre bani, este despre oameni.”

Cursanții tăi și oamenii care te cunosc sunt entuziasmați de interacțiunile tale cu ei. Cum crezi, prin ce îi cucerești?
„Prin faptul că îi pun la treaba. Dicție.md nu reprezintă un curs la care poți veni să discuți despre viață ta personală sau despre a mea. Este un curs la care vii să te transformi într-un comunicator încrezător, cuceritor și convingător. Majoritatea spun inițial: „Păi, eu am crezut că vii aici, citești ceva și pleci acasă”. Deci, înțelegerea de acasă nu se potrivește cu cea de la târg. Vii la evaluare inițială și înțelegem ce resurse ai în calitate de comunicator. Stabilim niște obiective și un scop comun. Ești instruit fie în grup, fie individual și începe marea descoperire interioară. Îți auzi vocea și o pui să lucreze în favoarea ta, modulezi intonația, scapi de graiul moldovenesc, se aud cuvintele până la cap, câștigi o vorbire literară românească fără a face grimase când rostești, înveți să ai un discurs echilibrat emoțional, bine structurat, oferit audienței într-o formă originală și care să rupă ropote de aplauze. Prin această îi cuceresc pe oameni.”

De ce îți era teamă în trecut și ai reușit să treci peste, pe parcursul timpului?
„De critică. La început de drum, când totul este o mare necunoscută, oamenii etichetează fără să te cunoască, iar tu că individ ai nevoie de validări. După primul an de activitate nu mai așteptăm aceste validări și primeam critică, învățând ce trebuie să fac mai bine dată viitoare. Greșelile sunt unicul drum care te învață să fii mai bun dată viitoare. Lecția succesului vine dintr-o serie de greșeli, pe care le treci prin filtrul rațiunii.”

Unde te vezi peste 10 ani, din punct de vedere profesional?
„Am locuit anul trecut în România, la casă noastră din București. Departe de Chișinău, timp de un an, n-am observat să se schimbe ceva. Am reluat lucrurile exact de acolo de unde le lăsasem. Și eu, la fel că mulți dintre cei care citesc acest interviu, am fost tentată să plec, dar eu am câteva obiective majore pe care m-am angajat să le duc până la capăt în relația cu mine și anume titlul de doctor, eu fiind preocupată de o cercetare științifică pe dicție în acest moment, manualele de dicție până la treaptă liceală și dezvoltarea unei școli de dicție cu tradiții la Chișinău. Deci, drumul spre succes este mereu în construcție.”


Sursa: Perfecte.md