Cititul ar trebui să fie o distracție, nu o activitate stresantă. Nu transforma lectura într-o corvoadă. Distrați-vă citind. Fă-l să-i placă această activitate. Pătrunde în atmosfera cărțuliei. Roagă-ți micuțul să-ți explice ce a înțeles și ce nu a înțeles.
- Citește-i câte 10-15 minute zilnic.
- Cele mai potrivite momente sunt înainte de culcare sau în timpul băiței. Ideal ar fi să o faceți într-o încăpere luminoasă și neapărat în absența zgomotelor.
- Oferă-i cărți colorate numai pentru a le studia și a se familiariza cu ele.
- Uitați-vă împreună pe cărți și adresează-i întrebări simple legate de poze.
- Antrenează-i auzul, punându-i casete cu povești, indiferent dacă este atent la ele sau nu.
- În timp ce citești, urmărește cuvintele cu degetul, astfel încât să învețe să citească de la stânga la dreapta și de sus în jos.
- Memorați rimele împreună.
- Dezbateți opțiunile personajelor.
Încercați jocuri de rol. Duceți povestea mai departe în limita imaginației. Nu ezita să-i repeți lucruri deja explicate sau să-i citești cărțulii pe care le-ați răsfoit deja anterior. Mulți copii adoră să li se citească aceeași și aceeași carte la nesfârșit, pentru lungi perioade de timp. Pe tine te plictisește, pentru micuțul tău, însă, e un ritual ce îl ajută să pătrundă mai bine psihologia personajelor și să aprecieze sensul acțiunilor lor. Laudă-ți copilul fără rezerve pentru fiece răspunsul pe care ți-l oferă.
Din momentul în care va începe să citească sau să răsfoiască singur, încurajează-l fără rezerve, fă-l să se simtă mai matur, arată-ți mândria, laudă-l în cercul vostru de prieteni de față cu el, desigur. Ajută-l să descopere cărți noi.
Încurajează-l să meargă la târgurile de cărți pentru copii, acolo unde puteți lua autografe de la scriitori, du-l la bibliotecă, lasă-l să-și aleagă singur carțile favorite la librărie. Cultivă-i această pasiune zi de zi. Jocurile „de-a cititul” pot face parte din activitățile zilnice ale copilului, astfel încât cel mic să fie mai interesat să obțină rezultate. Iată câteva idei de jocuri care îți pot fi de mare ajutor: sursa: https://crinapopa.wordpress.com/2013/07/08/copii-buni-la-citire-la-7-ani-reusesc-mai-bine-in-viata/
Comenteaza